Wat is BRTT® en TRB® ademwerk

BRTT®
Psoas trilling – spier van de ziel – spier trilling in het lichaam als ingang naar het onderbewuste:

Deze methodiek helpt je toegang te verkrijgen tot het celgeheugen van het trauma dat opgeslagen zit in het lichaam. Lichaamsgerichte BRTT biedt je een veilige omgeving waarin je op een natuurlijke manier de opgeslagen emoties vanuit je lichaam kan laten ontladen. Door middel van een paar fysieke oefeningen ga je de psoas-spier in het bekken in trilling brengen. De psoas is DE spier die wordt aangesproken als het op overlevingsreactie gaat. Hij trekt samen, activeerd of bevriest in reactie op wat er gebeurd. De psoas spier staat in directe verbinding met het overlevingsmechanisme FFF reflex. De psoas trekt samen en wordt actief bij vecht of vlucht reactie en verlamt of krimpt ineen bij een bevriezing of collaps. Samen met het middenrif (adem) is de psoas de spier die trauma, stress, schrik en verdriet als gestolde energie kan opslaan.

Je lichaam maakt contact met je onderbewuste en gaat op zoek naar de spanningen en trilt deze letterlijk vrij. (Denk maar aan de dieren die dit ontlaad systeem van nature nog doen.)

Via het lichaam wordt het zenuwstelsel hersteld en ontladen, een reset voor je hele systeem. Het is niet nodig dat je herinnert waarover het precies gaat. De energie van het trauma wordt losgelaten. Na de ontlading is er ruimte om de emoties toe te staan, te ervaren en los te laten.
De overlevingsstrategieën worden doorbroken, waardoor er ruimte is voor nieuwe patronen, een nieuwe beweging. Hierdoor ben je in staat je te ontspannen, word je energieker en krachtiger. Deze sessie kan los geboekt worden of in combinatie met TRB®.

Innerway_ademwerk_brtt
Innerway_ademwerk_brtt

TRB® ademwerk

Wanneer we onder overlevingsspanning leven dan ademen we ook niet goed. Zoals we ons voelen zo ademen we.
De adem stokt of zit hoog en is vluchtig. Het middenrif is daarin een belangerijke spier bij het ademen die een fundamentele rol speelt in het vasthouden van spanning, stress en trauma.

De energie kan niet stromen. En wanneer de energie niet stroomt krijg je klachten (zie onderstaande lijst). Tijdens deze sessie worden achtereenvolgens 7 uiterst effectieve ademhalingspatronen doorlopen die emotionele blokkades doorbreken. Hetgeen verstopt lag wordt gevoeld, doorleeft en verwerkt. Deze ademsessie kan los geboekt worden of in combinatie met BRTT®, dit alles in overleg en bepalend door de begeleider.

BRTT® en TRB® is toepasbaar onder andere de volgende klachten: 

 • Trauma/PTSS
 • Burn-out
 • Angsten/paniekaanvallen
 • Stress/langdurige stress
 • Spanningen in je lijf
 • Rugpijn of pijn in het algemeen
 • Oppervlakkig ademen/ chronische hyperventilatie
 • Weinig energie
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Verdriet
 • Eenzaamheid
 • Gebrek aan eigenwaarde
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Overige lichamelijke klachten (o.a. prikkelbare darm, eczeem, fibromyalgie)
 • Geboorte trauma

Let op!
De InnerWay trajecten en sessies zijn geen quick-fix! Alles gaat in overleg en afstemming. Soms is het nodig en aan te raden om voordat je met ademwerk en BRTT begint eerst een traject van een aantal trauma sensitive lessen te volgen. De mate van lichaamsbewustzijn en “window of tolarance” moet voldoende en dragend zijn.

Trauma sensitive yoga als voorbereiding op Ademwerk – BRTT
Ademwerk en BRTT vraagt een bekendheid met je eigen lichaam en de ervaringen in het lichaam veilig te kunnen waarnemen.
Trauma sensitive yoga kan een goede basis en voorbereiding geven om dieper te werken met de adem en lichaamswerk.

Verloop van sessie/traject
Er vindt eerst een intake plaats door middel van een gesprek en je moet voor de tijd een intake-formulier invullen, deze kunnen we dan bespreken. Ik leg je uit hoe de sessie is opgebouwd en wat je kan tegen komen. Veiligheid is nr 1!
Wat belangrijk is is dat jij een veilig gevoel hebt bij mij en dat je dit veilige gevoel als draagkracht kan inzetten in jouw sessies. Als er nog geen veilige bedding (fundament) is in jou dan zullen we onderzoeken hoe je dit kunt hervinden en vanuit die basis de volgende stap zetten. Trauma-sensitive yoga, ademoefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen je hierin helpen.

Zoals bovenaan vermeld, het is geen quick fix en vraagt een zekere mate van toewijding voor en overgave aan het proces waar je in zit. Doordat je met jezelf, je lichaam en vastgezette energie gaat werken vraagt het een milde en compassievolle blik naar jezelf en naar waar je nu staat. Ik hoop je daarin aan de hand te nemen en jou je innerlijke balans en kracht en wijsheid weer terug te doen vinden.

Kennis maken met mij?